Ek (Katı) Gıdalara Geçiş Ve Uyku
Bebeğiniz katı gıdaya geçiyor, hayatınızda heyecan verici yeni bir dönem başlıyor…Kabaklar, havuçlar, patatesler, püreler, taneliler...Her gün farklı kombinasyonlar denemek, yeni tatlara vereceği ilk tepkileri gözlemlemek hem zor hem de keyifli.

Bu sorular katı gıdaya geçtikten sonra birçok annenin aklına geliyor…
Ayrıca , uykusuz anne babaların çevrelerinden sıkça duydukları bir tavsiye de genelde şu oluyor: "Bebeğin katı gıdaya geçsin, bak gör nasıl bütün gece uyuyacak…"
Acaba gerçek olabilir mi? Katı gıdalara başlama, bebeğinizin daha iyi ve daha uzun süre uyumasına yardımcı olabilir mi?
Gelelim bu sorunun yanıtlarına…
Katı Gıdaya Geçme Uykuların Düzelmesine Yardımcı Olur Mu?
Katı gıdaya başlamanın, bebeğin daha iyi uyumasına yardımcı olduğuna dair maalesef bir kanıt yoktur. Hatta, yapılan çalışmalar, katı gıdaya erken başlanılmasının uykuyu bozabileceğini gösteriyor. Bebeğiniz hazır olmadan katı gıdaya başlanılması genellikle uykuya yardımcı olmaz, tam tersine miniğinizin uykularını bozabilir.
Amerikan Pediatri Akademisi ve diğer birçok sağlık kuruluşu, katı gıdaya 6.ayda başlanmasını tavsiye ediyor. Araştırmacılar, bunun, bebekleri hastalık, gıda alerjileri, demir eksikliği ve gelecekteki obezite gibi birçok komplikasyondan koruduğunu ortaya çıkarmışlardır.
Katı gıdalara geçiş ile birlikte uykuların düzene gireceği varsayımının ardındaki mantık aslında şudur: Bebeğiniz, örneğin pirinçli tahılı yedikten sonra midesi dolacak, ve bu onu bütün gece tok tutacaktır. Tok olan bebek ise acıkmadığı için kesintisiz bir biçimde uyayabilecektir.
Eğer bebeğinizin gece uyanmasının ardındaki tek sebep gerçekten açlık ise, katı gıdaya geçince bebeğiniz daha uzun uykular yapabilir.

Ama bebeklerin gece uyanmalarının açlık dışında birçok sebebi vardır. ( Uyku alışkanlıkları, uyku gerilemeleri, rahatsızlıklar, uyku ortamı vs ) Eğer bebeğiniz bu sebeplerden dolayı uyanıyorsa, katı gıdaya geçmek maalesef uykularını uzatmayacaktır.
Katı gıdalar uykuyu nasıl etkiler?
Bebeğiniz katı gıdalara geçmeden, ilk 4-6 ayını sadece anne sütü ya da mama alarak geçirdi. Katı gıdalara yavaş yavaş geçilse de, bebeklerin midelerinin buna adapte olması zaman alır. Bebeğinizin vücudu, bu yeni gıdaları hazmetmek için farklı enzimler üretmeye başlar, bu da bağırsak florasının değişmesine sebep olur.
Peki bu değişiklikler nelere sebep olabilir?
